Ha tetszik: +1 like

Ulrik blogja

Friss topikok

  • ulrik: @iramszarvas: Még nem. Bélától (és általa Olivértől) kértem tanácsot, véleményt. Túlterhelést diag... (2012.12.15. 23:36) Talpalatnyi föld
  • Raиdoм_: A sár nagyon idegesítő tud lenni és rengeteget kivesz az emberből. Én minden logikát nélkülözve sá... (2012.12.03. 16:22) Havasan a legjobb
  • pannonfunk: @ulrik: :) (2012.10.26. 11:11) Külvárosi kávézó
  • ulrik: @Taxina: dede! :) Amikor ezt a posztot írtam, még nem tudtam, hogy nem szereti. Most - bár nehezen... (2012.10.10. 11:38) A futás nem csak játék

Címkék

árpád-kilátó (1) budai-vár (1) citadella (1) eb (1) erdő (1) eső (1) futás (3) futas (5) gondolat (3) hegy (5) kávé (1) kékes (1) kezdetek (1) szentendre (1) szív (2) vers (1) Címkefelhő

Apró jókedvmorzsa

2012.12.08. 18:14 ulrik

eb3_1354985132.jpeg_1296x968

Néha annyira kis dolgok is elegendők ahhoz, hogy vidámságot, jó érzést hozzanak az életünkbe. Némi körítéssel egy szűk 2 km-es futás is hatalmas élmény tud lenni. Hidegben, jeges-havas úton is.

Történt pár hete, hogy meghívást kaptam az idei, Budapesten (Szentendrén) tartandó Mezeifutó Európa-Bajnokságra, illetve annak egy tesztversenyére. Ez a verseny előtti napon tartandó főpróba a szervezők számára. Egy igen hideg szombat kora délutánján, amikor a legtöbben harmadszor repetáznak a családi ebédlőasztalnál, öten indultunk útnak a József Attila Színháztól. Út közben kaptunk még információkat telefonon: különböző nemzetekhez lettünk delegálva: Ákos portugál vérvonalat kapott, Sanyosz csillogtathatta a jó franciáját, Gergővel és Lacival az autó hátsó ülésén hazánkat képviselhettünk a mai napon.

Már az autóban jó volt a hangulat. Közeledtünk a verseny helyszínéhez. A kapuban biztonsági őr érdeklődött, hogy kik vagyunk és hova tartunk. Vidám harsantunk fel: mi bizony versenyzők vagyunk. Gyorsan körbejártuk a versenyközpontot, kerestük a gyülekezőhelyet.

Megkaptuk az eligazítást: minden úgy fog menni, mintha a nagy verseny lenne. Pontosan azokon az útvonalakon és procedúrán kell végigmennünk, mint amin majd a vasárnapi profik. Fél órával a rajt előtt mehettünk be a "Call Room" sátorba. Megkaptuk a rajtszámainkat: 3 db névvel ellátott (1-1 db a kabátra/melegítőre, 1 db a mellkasra) és egy rajtszámosan (nekem 4) a hátunkra. Sajnos nem volt a helyszínen biztostű, így kézben vittük.

Néhány perccel a rajt előtt indulhattunk ki a rajtterületre. Ott gyors "bemelegítésre" volt időnk. 1 perccel a rajt előtt sípszó jelezte, hogy megközelíthetjük a rajtvonalat. Ez egy kb. 30-40 méter széles sáv volt, ami néhány száz méter után szűkült össze egy 4-5 méteres útvonalra. Nagyon hangulatos volt az egész. Segítők sürögtek-forogtak körülöttünk, ők is gyakorolták a feladatukat. Közben a hangosbemondó a versenyről mesélt: igen, ők is főpróbát tartottak. Majd jelezték, hogy fel kell állni a rajtvonalra. Néhány másodperccel később eldördült a rajtpisztoly és nekivágtunk a távnak. Úgy mentünk oda, hogy azt sem tudtuk, mi vár ránk: táv/tempó stb. Mert elvileg néhány speciális versenyhelyzetet is szimulálnunk kellett: lemaradók, útvonalat tévesztők, kört kihagyók stb. Ilyen hibát azért lehet véteni, mert bár végig egyértelműen szalagozott úton vitt a verseny, kétféle kör volt kialakítva: egy kb. 500 méteres kiskör és egy 1500 méteres nagykör. A különböző versenyszámokban kell néhány kicsi majd néhány nagy kört teljesíteni a futóknak. Adott esetben 500 méteren lehetnek lekörözések is, szóval figyelni kell majd arra, hogy mindenki a megfelelő szám kört tegye meg.

A start előtt 1 perccel megtudtuk végül, egyszerű feladatunk lesz: 1 kicsi és 1 nagy kör, azaz kb. 2 km. A hétközben lehullott hó megmaradt. Kicsit letaposott, összefagyott állapotban, ezért figyelni kellett. Különösebb gondot nem okozott, nem éreztem, hogy nagyon csúszna. A körülmények annyira varázslatosak voltak, hogy szinte elkapott a versenyhangulat. 4:20-4:30 körüli tempóval kezdtem neki a jeges terepen. De egyszerűen vittek a többiek. Cikinek éreztem volna már az első métereken teljesen elszakadni tőlük. De közben figyeltem a pálya környékére is. A Szentedrei Skanzenben voltunk, szóval nagyon hangulatos volt: istállók, pajták, szélmalom stb. Fokozatosan szakadtam le a többiektől, kb. 1 perccel vissza is vettem a tempót. A pálya szélén végig kamerák voltak. Kb. 50-60 méterenként!

Egy kisebb pajtán keresztül is futhattunk a nagykörben. Volt egy kisebb "völgy", amibe le, majd onnan vissza kellett futni: 50-60 méteres, 5-6 méter "mély" lejtő/emelkedő. Egy helyen nagy farönkök voltak keresztbe téve, azokon kellett átugrálni. A speaker végig mesélt a versenyről, mondta az állást. Az első ellenőrző chipszőnyegnél, amikor áthaladtam, akkor én voltam a "honosított német futó". Nagyon hamar, alig több, mint 10 perc alatt véget is ért a feladatunk. (a győztes srácnak 7 is elég volt...).

A célsátor után átvezettek minket a dobogó mögötti várakozó sátorba, ahová az eredményhirdetés előtt viszik a futókat. Ott is, (és még jó pár helyen), nagyképernyős TV-ken ment az élő közvetítés a versenyről. Volt egy második futam is a Honvéd ifjú titánjai szimulálták a Senior férfiak versenyét. Mókás módon mi a junior mezőnyt képviseltük. Mondjuk abból legalább a férfiakat...

Végül dobogóra nem hívtak minket, de azért felmehettünk néhány fotó idejére. A végén még ajándékot is kaptunk: a hivatalos rajtcsomagból kaptunk mi is. Így lett egy szép emlékérmem, egy szuper cipős-zsákom. Megtarthattuk a rajtszámokat is.

És megtarthattuk ezt a csodás emléket is. Ami bizonyos szemszögből nézve apróság. Mert mi is történt: utaztunk fél órát valahova, ahol a hideg, szeles időben, havas/jeges úton futhattunk 10 percet. De mindezt átélve teljesen más. Egy szuper élmény. Köszönjük! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ulrik.blog.hu/api/trackback/id/tr654954718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása